Lesson 7 Everyday Heroes
Word Meanings –
Devoted (डिवोटेड) = निष्ठावान, समर्पित
Guardian (गार्डियन) = संरक्षक
Ill (इल) = बीमार
Injured (इंजर्ड) = घायल, जख्मी
Harvest (हार्वेस्ट) = फसल, उपज
Scarce (स्कार्स) = दुर्लभ, अल्प
Marooned (मरूंड) = असहाय, किसी जगह पर फँस जाना
Noteworthy (नोटवर्दी) = महत्वपूर्ण
Suburban (सबर्बन) = सीमावर्ती
Gather (गैथर) = एकत्रित होना
Unconscious (अनकॉनसस) = बेहोश
Crowd (क्राउड) = भीड़
Victim (विक्टिम) = शिकार
Reluctant (रिलक्टेंट) = अनिच्छुक, बिना मन से
Wrangling (रैंगलिंग) = तकरार, खटपट
Hesitate (हेजिटेट) = झिझकना
Encourage (इनकरेज) = प्रोत्साहित करना, प्रेरित करना
Selfless (सेल्फलेस) = निःस्वार्थ
Longevity (लोंगेविटी) = दीर्घायु, लम्बी उम्र
Organization (आर्गेनाइजेशन) = संगठन
Deed (डीड) = कार्य
Kindness (काइंडनेस) = दयालुता
Bemoan (बीमोन) = रोना, शोक करना
Squalid (स्क्वेलिड) = बहुत गंदा
Garbage (गारबेज) = कूड़ा-कचरा
Priority (प्रायोरिटी) = प्राथमिकता
Implement (इम्प्लिमेंट) = कार्यान्वित करना, लागू करना
Deafening (डेफनिंग) = गगनभेदी, कानफोड़ने वाली आवाज़
Embankment (इम्बैंकमेंट) = तटबांध, पत्थर से बना ढलान युक्त रास्ता
Reading Comprehension
A. Answer the following questions–
1. Why is Naranbhai Karangia called the “Peacock Doctor”?
Answer - Naranbhai Karangia is called the “Peacock Doctor” because he has devoted his life to treat our national bird peacock. Whenever he learns that a peacock is ill or injured, he rushed to it to treat.
2. What is the Advanced Locality Management Programme?
Answer - Advanced Locality Management Programme is a beautification programme of the Mumbai Municipality.
3. How has Sharma helped clean up his street?
Answer - Sharma has helped clean up his street by implementing the Advance Locality Management Programme with the help of the residents. The Mumbai Municipality gave priority to the street’s problems and it became green and lovely.
4. How did the singer ‘Abhijeet’ help the couple and the accident victim?
Answer - Abhijeet sent the couple in his car to the nearest hospital. He then drove the accident victim in the couple’s car there. He convinced the doctors to admit and treat him. This way he helped them.
5. What message do you get from the story “The Noteworthy Singer”?
Answer - The message that we get from the story “The Noteworthy Singer” is that we should never hesitate to help road accident victims. By helping them, we can save their lives.
6. Why does Vasant Kalbag promote ‘kindness’ among people?
Answer - Vasant Kalbag promotes kindness among the people because he believes that doing selfless acts not only help others but it also boosts our health and longevity.
7. How was Amala Mary able to prevent the rail tragedy?
Answer - When Amala Mary saw the debris on the rail tracks and found that a train was coming, she rushed waving the pallu of her red sari. The driver saw and slowed the train. She warned him about the land-slide and he stopped the train. Thus she was able to prevent the rail tragedy.
8. What is the Kalpana Chawla award given for?
Answer - Kalpana Chawla award is given for courage and daring enterprise.
B. Some acts of the ‘heroes’ in the lesson are given below. Explain the result of their timely action:
S.N. Step taken Result
1. Setup centres in villages for birds
The birds are looked after and fed, and their lives were saved.
2. Instructed driver to take the injured man to hospital
Saved the life of the road accident victim.
3. Encouraged people to be kind
Spread the kindness among people
4. Implementation of
Area Locality Management
Made his street clean, green and lovely.
5. Stopped the train
Stopped the train-accident and saved the lives of many people.
chef, playback singer, businessman, manager, webmaster, rag-picker, doctor |
playing with dolls, making kites, flying paper planes, floating paper boats, climbing up trees, teasing puppies, plucking flowers, drinking milk, painting picture, making faces, miming, pulling tails of cats, taking bath in cold water, studying, going to school, cleaning house, polishing shoes, doing home work, writing, painting, cooking food. |
1. I enjoy playing with dolls.2. I enjoy making kites.3. I enjoy flying paper planes.4. I enjoy floating paper boats.5.I enjoy climbing up trees.6. I do not enjoy teasing puppies.7. I do not enjoy plucking flowers.8. I enjoy drinking milk.9. I enjoy painting picture.10. I enjoy making faces.11. I enjoy miming.12. I do not enjoy pulling tails of cats.13. I do not enjoy taking bath in cold water.14. I enjoy studying.15. I enjoy going to school.16. I do not enjoy cleaning house.17. I do not enjoy polishing shoes.18. I enjoy doing home-work.19. I enjoy writing.20. I enjoy painting.21. I do not enjoy cooking food.

0 Comments